Boot informatie wordt geladen..

Het strand van Texel

Het strand van Texel treks jaarlijks veel bezoekers die komen genieten door te zonnen of tijdens een wandeling lekker uit te waaien. Op het Texelse strand mag veel maar er zijn ook regels. We geven de belangrijkste graag aan je mee voor je volgende eilandbezoek.

Het Texelse strand trekt jaarlijks duizenden bezoekers die genieten van de rust, natuur en activiteiten. Met een uitgestrekt zandstrand van 30 kilometer langs de Noordzee, is er genoeg ruimte voor iedereen. Van Paal 33 bij de vuurtoren tot Paal 1 bij de veerboot, Texels strand is dé plek voor ontspanning, avontuur en plezier, het hele jaar door!

Wat kun je doen op het strand?

Texel biedt een breed scala aan activiteiten, zoals vliegeren, surfen, kitesurfen, en blokarten. Voor elke sport is er een aangewezen strandgebied, wat zorgt voor een goede balans tussen actie en rust. Wandelaars en hondenliefhebbers komen hier ook aan hun trekken – op de meeste stranden mogen honden lekker rondrennen. Tijdens de zomermaanden (1 maart – 1 september) geldt wel een aanlijnplicht op de bewaakte stranden, maar daarbuiten kunnen honden los.

Strandhuisjes huren

Wil je de ultieme strandervaring? Huur dan een strandhuisje! Van Paal 9 tot Paal 28 staan er huisjes te huur, compleet met ligstoelen en parasols. Perfect om met familie of vrienden van een ontspannen dag aan zee te genieten.

Paardrijden op het strand

Ja, je mag op Texel paardrijden op het strand! Tussen 1 mei en 1 oktober kun je dit doen op de sportstranden tussen Paal 9.77 en 33.02, buiten deze periode mag je overal langs de westkust rijden. Dit moet wel buiten de drukste tijden, van zonsopkomst tot 10:00 uur en vanaf 19:00 uur.

Kiten en surfen

Voor watersportliefhebbers zijn de sportstranden perfect. Of je nu gaat windsurfen, kitesurfen of kajakken, de sportstranden aan de westkant van het eiland, gemarkeerd met zwart-witte vlaggen, bieden voldoende ruimte. Ook aan de oostkant, bij Dijkmanshuizen, is een surfstrandje beschikbaar.

Naaktstranden

Voor wie liever in alle vrijheid geniet, zijn er twee naaktstranden op Texel. Bij De Cocksdorp (Paal 26.4 tot 27.45) en Den Hoorn (Paal 8 tot 10.13) kun je lekker ongestoord ontspannen en een frisse duik nemen.

Afval op het strand

Het strand schoonhouden is essentieel! Op alle hoofdingangen staan containers en op de drukbezochte plekken zelfs op het strand zelf. Jaarlijks zijn er ook opruimacties om het strand netjes te houden. Help mee en zorg dat het strand schoon blijft voor de volgende bezoekers.

Veilig zwemmen

Op de drukste stranden is strandbewaking aanwezig, te herkennen aan de rood-gele vlag. Deze badmeesters houden een oogje in het zeil en waarschuwen bij gevaarlijke omstandigheden. Kijk altijd naar de vlaggen: een gele vlag betekent gevaarlijk om te zwemmen, rood betekent dat de zee verboden terrein is.

Vlaggen op het strand:

  • Rood-gele vlag: Strandbewaking aanwezig
  • Gele vlag: Gevaar om te zwemmen
  • Witte vlag: Kind verloren of gevonden
  • Rode vlag: Verboden te zwemmen
  • Zwart-witte vlag: Sportstrand

Of je nu komt om te zonnen, wandelen of sporten, het Texelse strand biedt voor iedereen wat wils. Met het fijne zand, de frisse zeelucht en de eindeloze mogelijkheden, wordt elke dag op het strand een belevenis!

Recente berichten